horkestar

Sajt izgradilo Breve

Vladimir Živković

Vladimir Zivkovic Kratka biografija

Rođen sam 17. Decembra 1981. u Mostaru (BIH), ali od ranog detinjstva živim u Beogradu sa svojom porodicom. Po završetku drugog razreda osnovne škole upisao sam nižu muzičku školu “Vatroslav Lisinski” odsek klasična gitara. U početku muzičkog školovanja sviranje gitare nisam shvatao kao nešto inspirativno već kao dosadnu obavezu sve dok me
u svoju klasu nije preuzeo profesor Milan Mitić koji je presudno delovao na moju budućnost jer me je zainteresovao za gitaru i dokazao da sviranje može biti veoma uzbudljivo… Na njegovu inicijativu upisujem i srednju muzičku školu (vokalno-instrumentalni smer).

Pri kraju srednje škole počinjem nezavisno da sviram gitaru u dva benda “Inigo” i “For All” sa svojim mlađim bratom Tihomirom (sadašnjim bubnjarem Horkeškarta). Zajedno sa basistom Nemanjom Ćalićem odlazim na prvu probu Horkeškarta 2000.godine i od tada u orkestru učestvujem kao gitarista. 2002.godine upisujem Fakultet Dramskih Umetnosti u Beogradu – odsek za Snimanje i dizajn zvuka. Od tada počinjem ozbiljnije da se bavim zvukom kroz filmske i radio žanrove a takođe i kroz muzičku produkciju u kućnim uslovima. Zalaganje na dosadašnjim projektima svedoči diploma za naj boljeg studenta 2003/2004 godine na katedri za Snimanje i Dizajn Zvuka.

Istorijat Škart orkestra

Pošto sam u orkestru od prvih dana, svedok sam promena u koncepciji i zvuku koje su se dešavale od početka do danas. Prvobitno je orkestar bio zamišljen kao klasičan kamerni orkestar koji je izvodio kompozicije po tačno utvrđenoj partituri. Sve je tako funkcionisalo do objavljivanja prvog albuma i mini turneje po Hrvatskoj 2001.godine posle koje je usledilo osipanje orkestra. U periodu od 2002-2004 orkestar smo sačinjavali:

Lidija Radmilac - viola.
Nemanja Ćalić - kontrabas
Kosta Peševski - udaraljke
Vladimir Živković - akustična gitara

Za potrebe mini turneje po Crnoj gori pridružili su nam se Ismet Jašarević - violina i Miloš Filipović – udaraljke. U to vreme funkciju dirigenta preuzima Marija Balubdžić, naša koleginica iz prvobitne postave orkestra.

Orkestar HorkeskartPosle te turneje praktično svi aranžmani su se svodili samo na moje sviranje akustične gitare sve dok se nije priključio Radivoje Rašković poznatiji kao Raša sa bas gitarom a neposredno zatim i Srđan Činč, virtuozni violinista beogradskog akustičnog benda Činč, kao i mnogih drugih bendova (svih drugih bendova, prim. vebm.)

Novi članovi uneli su svežinu u orkestar i dali veliki doprinos na usavršavanju orkestarskih aranžmana za već postojeće, kao i za nove pesme. U ovoj postavi orkestar je nastupao na mini turneji po Nemačkoj u proleće 2005.godine.

Za potrebe koncerta u Rex-u maja 2005. orkestru se priključuje Tihomir Živković - Tića (moj mlađi brat) za bubnjevima i Horkeškart se lagano iz kamernog orkestra pretvara u Rock’n’roll mašinu.

Trenutno Orkestar čine:
Tihomir Živković - Tića : bubnjevi
Radivoje Rašković – Raša : bas gitara
Srđan Stojanović – violina
Milan Kovarbašić – akustična gitara
Vladimir Živković – akustična / električna gitara

DovlaMoje vanhorske aktivnosti

Pored aktivnosti koje su vezane za fakultet i bavljenje zvukom uopšte dosta mojih aktivnosti se svodi na bavljenje Horkeškartom. Tu su orkestarske probe, i pre svega muzička produkcija Horkeškart audio snimaka. Za potrebe projekta “Ključarevo drvo” bio sam snimatelj i muzički producent za dve numere: “Ulice” i “Ban-Dal” koje su snimljene u Rex-u sa Citrašima iz Zrenjanina.

Marta 2005.započeli smo snimanje dotadašnjih pesama. Hor smo snimali moj kolega Vladimir Andrejevič Uspenski i ja u amfiteatru Narodne biblioteke u Beogradu. Jedan deo tih snimaka je iskorišćen za potrebe CD Singla sa udarničkim pesmama (namenjen za potrebe mini turneje po Nemačkoj), a drugi (veći) deo je upotrebljen za drugi studijski album Horkeškarta.

Na mini turneji po Nemačkoj snimili smo koncert u Schloss Solitude-u, a ja sam ponovo upleo svoje prste u fazi post produkcije i masteringa. Ovaj snimak je za sada prvi oficijlni živi album Horkeškarta.
Snimci načinjeni u proleće 2005 u Narodnoj biblioteci u beogradu čine osnovu drugog studijskog albuma Horkeškarta. U drugoj polovini 2005.godine sam osposobio malu kućnu zvučnu “radionicu”, u kojoj smo nasnimavali instrumente i dodatne glasove. Za razliku od prvog albuma, sada gitare bas i bubnjevi čine čvrstu podlogu glasovima koji zajedno sa violinom popunjavaju celu zvučnu sliku. Tu je i gostujući instrument - bariton saksofon na pesmi “Stra mi e” koji je svirao Dušan Petrović.

Posle rada na novom albumu Horkeškarta u mojoj zvučnoj radionici će se naj verovatnije zakuvavati debi album grupe “Krš” (koju većinom čine članovi Horkeškarta), i ko zna šta još pored toga….

Ako vas nisam ugušio sa ovolikim tekstom i želite još nešto da me pitate možete me kontaktirati ovde.

Ako želite da čujete neke od mojih dosadašnjih radova koji nisu vezani za Horkeškart evo prilike:

Avion” – radio minijatura koju je režirala Ana Đorđević, glavna uloga pripada Vanji Ejdus (mp3 - 5 MB)

Neobična država Viktorija” – radio minijatura koja je nastala od materijala sa snimanja dokumentarnog filma “Viktorija” Mine Đukić. Narator je naš horski drugar Luka Stanisavljević (mp3 - 5 MB).

“Banana i Šargarepe” – diplomski film Romane Caran (Dunav Film 2005.) na kojem sam bio montažer i mikser zvuka. Ovaj film je inspirisan pesmom Plavi Zec koja se nalazi na prvom albumu Horkeskarta. Zbog veličine video zapisa ovaj film vam jedino mogu poslati na CD-u…