horkestar

Sajt izgradilo Breve

Horkestar - arhiva vesti

Napunili smo 20 godina. Idemo dalje!

22.10.2020Horkestar je objavio svoj drugi album u Japanu!

14.02.2020

“Ain’t Gonna Happen” je najava obeležavanja 20 godina postojanja našeg kolektiva i divan povod da na fizičkom izdanju objedinimo stare i nove pesme.Horkestar na obilježavanju dana oslobođenja Stoca od fašizma

Stolac, 26. oktobar

14.10.2019

Ove godine je jubilarna 75- godišnjica, pa organizatori namjeravaju dočekati mnogobrojne goste bolje nego ikad do sada. Pored već redovnog marša kroz Stolac, koji će ove godine biti nešto kraći, program na spomeniku palim borcima NOR-a i žrtvama fašizma svojim nastupom obogatit će Horkestar iz Beograda. Oni će izvesti partizanske, i revolucionarne pjesme, odajući počast palim antifašistima, i žrtvama fašističkog terora. Stočani su ponosni što će ove godine svima pokazati regionalnu antifašističku povezanost i namjeru da nastave dalje sa izgradnjom antifašističkog fronta.

Dođite u Stolac, 26. oktobra, da čujete kako zvuče, i koju poruku šalju, borkinje i borci iz Horkestra!

Link događaja

Horkestar u Korčuli

Sv. Justina, Korčula, 24. avgust, 20h

23.08.2019

Ovog vikenda smo na Korčuli zahvaljujući sjajnoj Udruzi Antifašista grada Korčule i podršci Rekonstrukcija ženskog fonda. Privilegija je učestvovati na ovakvom događaju. Smrt fašizmu!

Link događaja

SLAVIMO PUNOLETSTVO!!!

1. oktobar, CZKD, 20h

28.09.2018Horkestar u Lajpcigu!

Lajpcig, 15. septembar

12.09.2018

Festivali samoorganizovanih horova se nastavljaju. Svi ste dobrodošli!Ain't Gonna Happen

26.08.2018

Verovali ili ne, Horkestar ponovo objavljuje album u Japanu!

Naš novi album "Ain't Gonna Happen" je pri kraju. Omot radi Mina Piščević i ovo je delić ilustracija koje sprema.

Uskoro detalji...Festival "Svi u glas" se nastavlja!

Nova stanica - Zagreb, 21. april, Teatar &TD

25.03.2018

Čast nam je što smo deo ove priče, uz mnogo drugih horova koji veruju u istu stvar - da grupa ljudi pesmom može preneti značajniju poruku nego pojednac rečima.

Domaćice trećeg po redu Festivala samoorganizovanih aktivističkih horova "Svi u jedan glas" su "LeZbor".

Da podsetimo, prvi Festival samoorganizovanih horova održan je u Beogradu, 2011. godine na inicijativu Horkestra.Horkestar u Poletu

08.03.2018

Horkestar se u petak 16. marta okuplja u „Poletu“ u Cetinjskoj 15 da zasvira, predstavi nove pesme i izrazi stav prema sve zagađenijoj sredini u kojoj živi. Ovaj nastup bi se, tako, mogao nazvati i Horkestar protiv CH4, po početnim stihovima jedne od novih pesama „Između zglobova žulja nas metan...“

Performans koji Horkestar ovim povodom priprema, govori sam za sebe, a da bi imali snage da se borimo protiv različitih zagađivača, treba prvo da prikupimo energiju dobrom zabavom. Pre i posle koncerta, za POLETnu atmosferu zaduženi su DJ Časna sestra i DJ Ćomi.

Horke-žurka počinje u 20h a koncert je planiran za 22h.Horkestar i Sana Garić - Humanitarni koncert

24.03.2017

HORKESTAR, Nova POETIKA i CUK IMAGO vas pozivaju na humanitarni koncert i najalternativniji muzički događaj ovog proleća!!!

Pevamo za Jelenu Zorić koja se po 5. put bori za život! Doniraj i ovde!!!

Petak 24. mart, u 21h.

Gde: CUK Imago, Dečanska 14, Trg Nikole Pašića

Koncert 24. marta CUK IMAGO

Za Tebe - a tribute to KUD Idijoti

23.10.2016.

14. oktobra, na godišnjicu smrti legende istarskog panka - Branka Črnca Tuste, objavljena je tribute kompilacija "Za tebe - Tribute To KUD Idijoti". Imali smo čast da budemo "A1" i otvorimo album sa pesmom "Preživjeti" (We remember Marijetto)Festival Alternativer Chöre 2016

22.10.2016.

Bili smo u Beču na FAC: Festival Alternativer Chöre i preneli smo publici, saborcima iz sličnih skupina, Mozartu i Klimtu, poruku šta se trenutno dešava u našem gradu.Horkestar u zadruzi Praksa!

27.8.2016.

Pozivamo vas na nastup beogradskog samoorganiziranog zbora Horkestar u subotu, 27.08. u 20 sati u zadruzi Praksa!

Nakon nastupa slijedi zakuska, druženje i pjevanje sa članovima zbora. Događaj samofinancira zadruga Praksa u suradnji sa članovima zbora Horkestar i članovima zbora Praksa.

Link događaja

Pravac Pula! Raspoloženje obezbeđujemo mi, prevoz obezbeđuje Taxit! Hvala!

MUZIČARI, HAJDE DA SVIRAMO ZAJEDNO NA NAJVAŽNIJOJ SVIRCI U GRADU! SUGRAĐANI, HAJDE DA PEVAMO ZAJEDNO!

7.6.2016.

Nije važno da li znaš da pevaš, važno je da se tvoj glas čuje!

Pozivamo sve da nam se priključe na sledećem protestu i da pevamo zajedno protiv ugnjetača, protiv zataškavanja, protiv spinovanja!

Ko ima instrument neka ga ponese sa sobom. Kao malu pomoć smo ispisali akorde iznad reči pesme, a možete ih i naći ovde: Aj Karmela

Okupljamo se u subotu 11.6. oko 17h da provežbamo zajedno!

ČIJI GRAD? ČIJI GLAS?

ŠTA, KAKO, ZA KOGA?

13.1.2016.

Zaokružujemo proslavu svoje petnaestogodišnjice koncertom u Domu omladine Beograda, sa drugarima kojih ima tušta i tma. U goste smo pozvali drage ljude i horove koji su kroz različite periode obeležili delovanje Horkestra. Sa nama će svirati, pevati i predstaviti svoje horske uticaje i doprinose:

Rokamo i provodimo se u "Amerikani", u subotu 6. februara od 20h! Besplatan ulaz za decu mlađu od 7 godina!

Jednaki i različiti - samoorganizacija alternativnog hora i orkestra

21.11.2015.

Pozivamo vas na otvaranje izložbe "Jednaki i različiti" koja preispituje koncept samoorganizacije Horkestra i nekadašnjeg Horkeškarta tokom 15. godina postojanja. Izložba će biti otvorena u utorak 1. decembra u 20 časova, a svi zainteresovani imaće priliku da pogledaju postavku do 9. decembra.

Autori izložbe su istoričari umetnosti i članovi Horkestra - Anđela Milinković, Momir Josipović, Marija Macić, Kristina Grebenar i Nina Dokić.

Horkestar će 26. septembra 2015. u 19h svečano obeležiti petnaest godina postojanja koncertom ispred UK Parobrod.

13.9.2015.

Malo pre svog zvaničnog petnaestog rođendana izvešćemo kompozicije pisane specijalno za Horkeškart/Horkestar, one koje su pisali članovi hora ili koje su komponovane za hor na stihove poznatih i nepoznatih domaćih pesnika i filozofa. Ovaj put ćemo se usuditi i da zatvorimo saobraćaj za potrebe svog nastupa.

Horkestar nastupa na EXIT Festivalu 11. jula, MAIN STAGE 20h

05.7.2014.

Vidimo se!
http://www.exitfest.org/en/stages/mainstage/horkestar
http://www.exitfest.org/sr/news/domaca-podrska-glavnoj-bini-exit-festivala

Prolećno zagrevanje sa Horkestrom, Prrrrobom i Baba Martom!

06.3.2012.

Koncert za prizivanje proleća!

Samoorganizovani horovi Horkestar i Prrrroba nastupaju u utorak, 6. marta u Ustanovi kulture Parobrod. Početak u 20h, ulaz slobodan!

Svi u glas!

Svi u glas!

17.4.2011.

Festival samoorganizovanih horova, 28. i 29. maj 2011, Dom omladine Beograda, Kulturni centar Rex i ulice Beograda

U ovoj godini Horkestar puca visoko i po prvi put organizuje festival.

Kratko i jasno nazvan, Festival samoorganizovanih horova je prvo okupljanje alternativnih ili "garažnih" horova koji su se pojavili u poslednjih deset godina na teritoriji bivše nam SFRJ. Zajedničko ovim horovima je da su nezavisni od svih institucija, da okupljaju ljude koji nisu profesionalni pevači i da su osnovani sa idejama određenog društvenog i kulturnog angažmana. Na festivalu učestvuju horovi Kombinat (Slovenija), Le Zbor (Hrvatska), Raspeani Skopjani (Makedonija), Horkestar, Proba i Le wHORe iz Srbije. Njihovi repertoari su različiti i obuhvataju od revolucionarnih i radničkih pesama, autorske muzike i/ili tekstova članova horova, pesama koje se bave ženskim pitanjem, do obrada značajnih pesama popularne (rock, punk, new wave, pop) muzike, u specifičnim aranžmanima svakog hora ponaosob. Festival samoorganizovanih horova je jedinstvena (i verovatno jedina) prilika da se sagleda ovaj zanimljivi kulturni pokret koji ponovo otkriva i neguje vrednosti zajedništva, samoorganizacije, slobode muzičkog izražavanja i aktivnog učešća u društvenom životu.

Festivalski program će tokom dva dana obuhvatiti večernje koncertne nastupe u Domu omladine, dnevne ulične nastupe, kao i program prezentacija i video projekcija u Kulturnom centru Rex.

Specijalni uvodni događaj festivala, od 25. do 27. maja u Kulturnom centru Rex, biće radionica i performans Feral Choir-a pod vođstvom Fila Mintona, britanskog muzičara i improvizatora, u kome može uzeti učešće svako ko je u stanju da diše i svojim glasom proizvede bilo kakav zvuk. Fil Minton je u proteklih 20 godina sa projektom Feral Choir obišao preko 15 zemalja u kojima je davao glas "bezglasnima" kroz smele vokalne improvizacije.

Festival samoorganizovanih horova SVI U GLAS! se realizuje na inicijativu Horkestra, a uz podršku Doma omladine Beograda, Kulturnog centra Rex, Sekretarijata za kulturu Skupštine Grada Beograda, Rekonstrukcije Ženskog fonda i Britanskog saveta.

Horkestar u Zvezdarskoj sumi

15.4.2011.

Horkestar će nastupati u Zvezdarskoj šumi u subotu 16. aprila. Koncert će početi u 12 časova, a održaće se na vrhu Zvezdarske šume na platou prekoputa Belog bagrema, u blizini terena za boćanje. Koncert je zamišljen kao podrška akciji Zaštitimo Zvezdarsku šumu.

plakat

Još samo 10 godina

24.8.2010.

Nakon prvog slavljeničkog koncerta održanog u aprilu ove godine, a malo pre svog zvaničnog desetog rođendana, 24. septembra Horkestar će svečano obeležiti deset godina postojanja koncertom na kome će predstaviti domete svoje horske kreativnosti - pesme koje su pisane specijalno za Horkeškart / Horkestar, koje su nastale u samom horu ili koje su komponovane za hor na stihove poznatih domaćih pesnika. Horkestar će predstaviti nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo.

Horkestar obećava da će se i ovog puta potruditi oko režije, scenografije, najava, odjava i ostalih elemenata megaspektakla, mada u jednom samoupravnom kolektivu nikada nije sigurno šta će se od toga zaista i desiti - možda će tetkice na kraju izglasati nešto sasvim neočekivano, u najboljem interesu našeg društva. U svakom slučaju neka publika bude uverena da znamo šta radimo. Neka se okupimo u Kulturnom centru Rex, već dugogodišnjem domu Horkestra, da vidimo da li je za pesmu potrebno više nego što ima slova ili manje nego što viču glasni.

Dođite mori

22.7.2010.

24.7. ZAJEČAR, Festival ZALET - 22h, „Parobrod Rex“, plato pored bivše Jugobanke Bor

25.7. PIROT - Pirotsko kulturno leto, 20h, „Polet mladosti“, Tvrđava Kale

A u međuvremenu smo na ulicama ova dva divna grada!

Okno na Świat

25.6.2010.

Upravo smo se vratili sa turneje po NR Poljskoj, gde smo svirali na festivalu Okno na Świat, proglašavamo da je to bila naša najjača turneja ikada. Evo malo fotki.

Pančevo, 12.6.

11.6.2010.

Sviramo na Bijenalu dečijeg umetničkog izraza u Pančevu, na Trgu, u subotu 12.6. od 9 uveče.

Dom omladine, 3. april

12.3.2010.

Prvi u nizu koncerata povodom desetogodišnjice našeg hora održaće se 3. aprila u Domu omladine, od 21:00. Imaćemo i renomirane goste, to su Krš i Grupa kao takva, i može biti Činč.

Deset godina, ej, deset godina! Znate vi šta je deset godina!

Radović

21.10.2009.

Petak, 23.10. u 7 uveče, veliki spektakl u Pozorištu Duško Radović: jubilarno izvođenje Kapetana Džona Pimplfoksa, ekranizacija Priče o Savaloralinovačkom, balet Bio jednom jedan lav i naš koncert sa 48 novih pesama!

Opet

04.7.2009.

Zamolićemo vas da svratite na sledeća dešavanja:

6.7. - INĐIJA, Trg, festival KROKODIL (Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju), 21h. To je ovo gde smo svirali pre mesec dana.

12.7. - STATE OF EXIT - država u državi, Novi Sad, SUBA stage, 21h. To je ovo gde sviramo već godinama.

Ništa nije nemoguće

03.6.2009.

U subotu 6. juna sviramo na platou ispred Muzeja 25. maj u okviru Krokodila (skr. od "Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju", kažu organizatori).

Najpre imamo polučasovnu svirku s početkom u 21:00. To će biti manje više normalna svirka.

Glavna svirka, međutim, trajaće od 22:30 do 22:30. U ovih nula minuta, koliko nam je dato u drugom terminu, pokušaćemo da strpamo sav svoj repertoar od 2001. naovamo. Dakle, ko želi da ponovo čuje Plavog zeca, Vokija Kostića i sve ostalo što smo nekada radili, nek dođe u 22:30 i nek ostane bar do 22:30.

Plato, subota, 30.maj

27.5.2009.

Kao što svakako znate, u toku je festival pod naslovom "Trgni se" koji organizuje Udruženje građana Treći trg. Mi se konkretno trzamo u subotu, 30. maja, na Platou, u 19h. Trgnite i vi, to jest potegnite do tamo i čujte nas.

Svirka - Muzej "25. maj"

23.4.2009.

Sviramo u subotu 25.4.2009. u podne, u Muzeju "25. maj", Botićeva 6, kod Partizanovog stadiona, kod Topčiderske zvezde, na Banjici. Nemojte dolaziti u "25. maj" na Dunavu, tamo ćemo svirati drugi put.

Skupljajte se u grupe od preko 10 ljudi jer karte u tom slučaju koštaju 100 dinara, inače su 200.

Mi smo ovaj put i kustosi, pokazaćemo vam sve: gde je putovao, šta je pušio, šta je gde zasadio, orezao, podvezao, sve ćemo vam pokazati.

Nova adresa

20.2.2009.

Kao što ste primetili, adresa horkeskart.org.yu više ne radi. Zašto? Zato što entiteti pod imenima "Horkeškart" i "Jugoslavija" više ne postoje (da smo se mi pitali, obe stvari bi i dalje postojale, ali mi se nismo pitali).

Znači svima recite, horkestar.org, od sad pa nadalje.

Kao što vidite, to je manje više to, samo je kolorit u skladu s ovim našim ešarpama. Obećavamo da ćemo ubuduće barem češće metati vesti.

Tjedan srpske kulture

28.11.2008.

Dve svirke, podjednako značajne i očekuje se da svi dođete:

- Kulturni centar Rex, Beograd, 6.decembar, 21h, godinu i po dana posle poslednjeg našeg samostalnog nastupa.

- Zagreb, Cvetni trg, 13.decembar, 13h, manifestacija TJEDAN SRPSKE KULTURE, nastupamo samo mi, ne sa braćom Bogunović, jer smo samo mi pozvani, uostalom oni u Zagrebu mogu da sviraju kad i gde hoće.

Ispunjeni svi zahtevi studenata iz 1968.

09.6.2008.

Naš koncert u Studentskom gradu bio je održan u sklopu obeležavanja godišnjice studentskih demonstracija iz 1968. godine. Međutim, mi smo ovu priliku iskoristili i da obnovimo sve zahteve iz tih demonstracija.

Setivši se naše akcije "Nazad" iz 2006. godine, Vlada Republike Srbije i Savezno izvršno veće SFRJ su odlučili da ne čačkaju mečku i ispunili su sve zahteve studenata iz 1968.

Nismo se nadali ovakvom razvoju događaja, ali smo zadovoljni jer sad znamo da nikad ni za šta nije kasno.

Vek stripa u Srbiji

05.12.2007.

U petak 7. decembra 2007, sa početkom u 19h, u izabinskom prostoru Kulturnog centra Pančeva (Vojvode Živojina Mišića br. 4, ulaz od strane Suda) biće održana promocija monografije VEK STRIPA U SRBIJI, autora Zdravka Zupana, u izdanju Kulturnog centra Pančeva. Knjiga je nastala kao zaokruženje delovanja Internacionalnog festivala autorskog stripa GRRR!, i povodom izložbe VEK STRIPA U SRBIJI koja je održana u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu, od 26. septembra do 7. oktobra 2007. Bogato ilustrovana monografija je do danas najopsežniji pregled razvoja medija stripa u našoj sredini, od proto-stripova devetnaestog veka do savremene produkcije.

Na promociji govore: ZDRAVKO ZUPAN, ALEKSANDAR ZOGRAF i VASA PAVKOVIĆ
Nakon razgovora nastupa grupa HORKESTAR.
Tokom predstavljanja, knjigu je moguće nabaviti po povlašćenoj ceni od 1000 dinara.

Srećan rođiš, lezborice!

17. novembra ćemo rano izjutra krenuti u Hrvatsku. Plan nam je da oko podne iznenadimo Karlovčane uličnim nastupom, ali ne samostalnim. Naime, nastupićemo zajedno sa jedinim zagrebačkim, ženskim, mešovitim, lezbejskim, feminističkim, queer horom – LeZborom.

Istog dana u zagrebačkom klubu Močvara, u 20 časova, počeće rođendanska žurka jer LeZbor slavi svoj drugi rođendan. Slavljenice obećavaju po parče rođendanske torte svakome ko dođe na vreme, a posetioci će imati priliku da čuju tri zagrebačka benda -Kimiko, Drvena Marija i Ž Buka, i dva hora – LeZbor i Horkestar. Cena ulaznice je 25 kuna ili gledano kroz kovanice od po kunu – 25 slavuja, što je prikladnije za ovakvu prilku.

Oglas

02.11.2007.

Hor i orkestar "Horkestar" i Biro za izgubljene i zaboravljene vrednosti

POZIVAJU SVE!

nove Stare i nove Mlade
crne, bele i šarene
Muzikalne i ćutljive
Nemuzikalne i pričljive
Marljive i uporne
Lenje i dosledne

PRIDRUŽITE NAM SE U POTRAZI!

Sve su učestalije prijave građana o nestalim vrednostima!
Naime, ljudi sve češće zaboravljaju i gube
vredne pesme
vredne melodije
vredne harmonije i disharmonije
vrednu tišinu i ćutanje
vredne reči i slova
vredne glasove, vredne tenore i basove
vredne muzičke instrumente, zveckalice i čegrtaljke
vredne flaše pune slatkog soka
vredne grickalice, leblebije, susam
vredan smeh
vrednu smelost
vredno druženje
vrednu solidarnost
vredne pruge i kozje staze
vredne razgovore i torokanja
vredne zagonetke i odgonetke
vredne kratke priče i džinglove
vredne valcere, đuskanje i njihanje
vredne haljine, šešire i bermude
vredne suncobrane i kišobrane
vredne knjige, ploče i stripove
...
i mnoge druge vredne stvari i ideje

POMOZITE NAM DA IH ŠTO PRE PRONAĐEMO I VRATIMO!

Prijem novih tragača i poštenih nalazača obaviće se
u subotu 24. novembra
u 20 časova
u Kulturnom centru Reks
u Jevrejskoj ulici broj 16

Svima koji dođu sledi Vredno iznenađenje!

Beograde, dobro jutro

23.10.2007.

Ove godine u Beogradu se slavi 85 godina od rođenja velikog pesnika za decu, pisca i aforističara, Dušana Radovića. Pripala nam je čast da 23. oktobra kratkim nastupom otvorimo svečanost povodom Dana malog pozorišta „Duško Radović“. U ovom pozorištu su se te večeri okupili pozorišni radenici i pozorišna publika, da dodele godišnje nagrade i pogledaju prvu premijeru u sezoni, predstavu „Čaj od breskvinog lišća“.

Pre početka svečanosti i pre ulaska u salu, mi smo okupljene pozdravili Radovićevim aforizmom – Ko ima problema neka podigne ruku. I neka je tako drži dok mu ne utrne. Kada spusti ruku biće mu lakše. Usledile su Pesma radu, praznična pesma – Praznik, kako i dolikuje velikom trenutku, i za kraj - Jesenja pesma za koju je tekst napisao Duško Radović.

Tri stvari

8.10.2007.

Letos su nam izašle tri stvari na kompilaciji Šta treba maloj deci, koju je objavilo NIP Kornet (konkretno Ulice, Kašika i Plastika). Može se sluša i preko last.fm

Obeležavanje Godine dijagnostike, prevencije i sanacije

16.5.2007.

U danima kada neizbežna novosadska institucija, ART klinika obeležava kraj prve petoljetke svog postojanja, Horkestar se pridružuje umetnicima i njihovim prijateljima koji se ne mire sa žabokrečinom.

20. maja u 20 časova u ulici Grčkoškolskoj broj 5 u Novom Sadu, članovi i članice kolektiva Horkestar će svojim nastupom obeležiti:

Godinu Nikole Tesle
Godinu Stanislava Vinavera
Godinu Stanislava Hočevara
Godinu novosadskog HAOS-a
Godinu ART klinike
Godinu rasprodaje, berze i razmene
Godinu Mona Lize
Godinu Viljuške pune ljubavi
Godinu Kašike pune supe
Godinu Ćase pune keksa
Godinu Fišeka punog zanimacija za zube
DOĐITE I GODINA ĆE BITI NAŠA!!!

Izložba i koncert

22.mart 2007.

U Domu kulture Studentski grad održan je koncert koji je pratila izložba naših individualnih likovnih i video radova. Naime, pored toga što pevamo i sviramo, mi i snimamo, montiramo, fotografišemo, pravimo predmete od kože i tekstila, slikamo po keramici, crtamo stripove i ilustracije, projektujemo zgrade, predajemo u školama, administriramo sajtove, distribuiramo štampu, rendišemo, hoblujemo, tutkališemo...

Koncert povodom dva velika praznika

15. mart 2007.

U prostorijama Kulturnog centra REX održana je priredba povodom praznika Viljuške pune ljubavi, gde smo prikazali novu koreografiju, nove uniforme i nove pesme.

Pored praznika Viljuške pune ljubavi, obeležena je i 2050. godišnjica Martovskih Ida, najznačajnijeg rimskog praznika ne računajući Velike Saturnalije i Grčke Kalende.

(anketa)

Idemo dalje

23. februar 2007.

U pančevačkoj galeriji Elektrika nastupili smo na otvaranju izložbe radova Johanne Marcade. To je bio naš prvi nastup pod novim imenom - Horkestar, kao i prva prilika da nas čujete uživo nakon pet meseci koncertne pauze.

U svom novom obliku menjamo krevete za plaže, haljine za valove, knjige za stripove. Dakle, upustili smo se u berzansko poslovanje, postali smo biznismeni i zato smo vezali leptir-mašne. Radimo jednako vredno kao i kad smo imali radnička odela, samo što nam je obrt sada mnogo veći, sami sebi određujemo plate, sami sebe puštamo na pauzu, jednom rečju sad smo svoji ljudi.

Više fotki iz Pančeva zasad na Marininom flickr-u, a više detalja o autoru izložbe prenosimo sa zvanične najave (pošto mi ne bi umeli bolje da opišemo):

Kombinujući u svom stvaralaštvu ljubav prema stripovima i praksu stečenu tokom školovanja za grafičkog dizajnera, Johanna Marcade je do sada objavljivala izvestan broj radova u underground magazinima i "do it yourself" izdanjima, aktivnim na francuskoj strip sceni u potezu od Angulema do Tuluza. Često je inspirisana legendama i mitologijom mesta koja posećuje, mada voli i da, kako sama kaže, izmišlja sopstvena čudovišta, koristeći često nadrealističkoj avangardi svojstvene kombinacije tehnika, različite vrste štampe, kolaž, crtež i kompjutersku grafiku. Osim ovih neobičnih čudovišta i kreatura, Johanna na sličan način dizajnira i fontove.

Jutro će promeniti dosta toga

6. februar 2007.

Naša pesma Jedem ti malter sa studijskog albuma u pripremi Jedem ti kuću uskoro izlazi na kompilaciji Jutro će promeniti sve?, koju je inicirala i sastavila ekipa legendarne emisije Pop depresija.

Razgovor o Nazadu

16. januar 2007.

U kulturnom centru Rex održan je razgovor o umetničkom delu. Tema razgovora bila je muzičko-scenska akcija Nazad Horkeškarta, koja je izvedena 9. juna 2006. godine, na lokacijama ispred Rektorata BU, SANU, Patrijaršije SPC, Vrhovnog suda i Vlade Srbije. Inicijatori i učesnici akcije Horkeškarta predstavili su ovaj rad nakon čega je otvorena diskusija o njegovoj produkciji, izvođenju, mogućoj analizi i interpretaciji.

Razgovor o umetnickom delu osnovan je 2002. godine kao diskusioni ''sajt'' savremene umetnosti. Tokom prve dve godine rada RUD je kroz seriju diskusija o aktuelnim radovima umetnika i umetnica iz Srbije i regiona okupio tridesetak stalnih i jos toliko povremenih diskutanata. Na samom događaju autori i autorke predstavljaju jedan svoj rad, da bi se potom razvila diskusija koja se tice problema produkcije, izlaganja, analize, interpretacije rada itd. Inicijativa za ovakvu vrstu diskusije javila se usled potrebe za neposrednom javnom razmenom mišljenja na savremenoj umetničkoj sceni.

Organizatori: Nebojša Milikić i Milica Tomić.

Novo ime

11.1.2007.

Na zahtev svojih osnivača iz grupe Škart, kolektiv hora i orkestra nekad znanog pod imenom Horkeškart izabrao je ime pod kojim će biti znan u narednom periodu. Najviše glasova dobio je predlog Horkestar, što je skraćeno od hor i orkestar.

Podsećamo na predloge za novo ime koji su nam stizali preko ovog sajta.

Srećan rođendan!

25.12.2006.

Kolektiv hora i orkestra nekad znanog pod imenom Horkeškart vam želi srećan nastupajući rođendan. Nek vam se ostvare sve lepe želje, na primer idite na more kao što smo mi išli proletos.

Prijem decembarske klase

12.12.2006.

U proteklom periodu bilo je dosta vas koji su hteli da postanu deo nas.

Od svog osnivanja, mi smo otvoreni za sve, odnosno audicije kod nas faktički nema. Dođeš i pevaš. Posle nekog vremena, smoriš se i odeš ili zaključiš da ti se sviđa pa ostaneš.

Ali iz tehničkih razloga, u jednom trenutku smo uveli da se novi članovi ne primaju sve vreme nego u određenim razdobljima, slično kao što u fudbalu postoje prelazni rokovi.

Sada je trenutak. Eto nas, eto vas - pridružite nam se. Napišite nekoliko reči o sebi na naš kontakt mejl i uskoro ćemo vam poslati poziv.

Bon voyage

6.11.2006.

Nedelju i po dana je prošlo, red je da vas obavestimo:

Grupa Škart, osnivač Horkeškarta, nakon šest godina upravljanja ovom muzičko-scenskim kolektivom odlučila je da se povuče i prepusti ga samoorganizaciji. Kako je objasnio jedan od članova grupe Škart, Horkeškart je "kao raketa koja ide ka zvezdama - rezervoari i razni delovi su joj pomogli da poleti ali joj više nisu potrebni - dalje ide samo kapsula, ili spejs šatl."

Grupa Škart je nastala početkom devedesetih. Bavi se socijalnim angažmanom kroz vizuelne medije, pre svega kroz grafički dizajn. Čuvena je u svetu po radovima kao što su: poetsko-grafička kolekcija "Tuga", bonovi za preživljavanje, akcija "Tvoje govno - tvoja odgovornost", projekat "Kuvarica" i mnogi drugi. Horkeškart je bio njihov najznačajniji kolektivni projekat.

Horkeškart nastavlja dalje, uskoro pod novim imenom i verovatno s mnogim drugim izmenama.

Naša Pitanja (koja je nekad sastavila grupa Škart) ponovo postaju aktuelna. Drugi imaju manifeste, statute, deklaracije, mi imamo Pitanja. To je jedna od stvari po kojima se razlikujemo od drugih.

Ostanite uz nas.

Japansko izdanje

17.10.2006.

Naš živi album snimljen na koncertu u Akademiji Schloss Solitude kod Štutgarta 2005. objavljen je na japanskoj etiketi Amorfon, poznatoj po svom smelom i istraživačkom pristupu.

Etiketa Amorfon u Srbiji je već poznata. Pre dve godine objavila je album Osečev sjaj grupe Činč, čije četvoročlano osoblje inače peva i u Horkeškartu.

Jedem ti malter - premijera

Spot za pesmu Jedem ti malter je gotov.

Premijerno je bio pušten na Popboksu 16. oktobra.

Snimili smo ga u junu u ruševinama nekada kultnog mesta pod nazivom Džepni kulturni centar (Kralja Milutina) i dvorištu kuće naše fotografkinje Branke Nađ (Hadži Milentijeva). Režiju i montažu je odradio naš kamerman Marko Rajić. Pesma je rađena po tekstu Jovana Ružića iz grupe Achtung Dichtung, muziku je pisala beogradska kompozitorka Jovana Backović. Ovde su fotke sa snimanja.

Vratili se iz Niša

Koncert u Niš u okviru na Noć muzeja održan 23. septembra u Galeriju savremene umetnosti, a zatim i na čuvenu gradsku tvrđavu. Navedimo šta je jedan od gledaoci rekao na naš konferansje Đorđe:

Đole be, koja je ovo vrsta muzike?

Ďakujeme

Turneja po Slovačkoj u organizaciji kulturnog centra Stanica je završena. Foto, audio i video materijali su u pripremi. Naučili smo lepu slovačku reč: Ďakujeme (hvala).

10. septembra svirali smo pred razigranom publikom u mestu Turani.

Fudbalski tim Horkeškarta predvođen basistom Radivojem Raškovićem sledećeg jutra doživeo je poraz u neravnopravnoj utakmici s lokalnim timom u kom je sudija, možemo slobodno reći, bio dvanaesti igrač.

11. septembra svirali smo na svečanosti povodom godišnjice opštine Stranjavi.

12. septembra imali smo veliki koncert u samoj Stanici (grad Žilina). U pitanju je jedan od najznačajnijih kulturnih centara u Slovačkoj.

14. septembra nastupili smo na Hlavnom trgu u Košicama.

Turneja je zaokružena na domaćem terenu, nastupom 16. septembra na Tašmajdanu, na velikoj RNR školi u organizaciji Odličnog hrčka (evo prikaza nastupa na portalu Popboks)

Šlag na beton udaren je intoniranjem Armature, himne arhitekture, i kraćim nastupom na dodeli indeksa brucošima Arhitektonskog fakulteta 18. septembra.

Mladi levi se vračajo

25. avgusta nastupili smo na festivalu Mladi levi (Mladi lavovi) na Dvornom trgu u Ljubljani, u organizaciji Bunkera.

26. avgusta nastupili smo na festivalu mladih kultura Kunigunda u Velenju.

Fotografije, audio i video su u pripremi.

Horkeškart na Exit-u

Poslednjeg dana festivala Exit u Novom Sadu (9. 7. 2006.), nastupili smo na izvođenju "Vexations" Erika Satija. Reč je o čuvenoj kompoziciji čije izvođenje traje 15 sati, dok kako publika tako i izvođači ne popuste sa živcima. "Vexations" je na ovogodišnjem Exit-u izvođen od 18h 9.jula do 9h sledeceg dana na Agora stageu. Nastup Horkeškarta bio je potpuno različit od svih dosadašnjih nastupa ovog hora, kao i od svih dosadašnjih izvođenja "Vexations" u svetu. (više o samom "Vexations")

Nazad!

9. 6. 2006.

U saradnji sa Rex-om izveli smo akciju Nazad! ispred nekoliko državnih institucija od kojih trenutno ima više štete nego koristi.